Simultanka na Vrhu

U petak 29.3.2019. u OŠ Veli Vrh Pula održan je zanimljiv i nesvakidašnji šahovski meč – simultanka između dvoje poznatih pulskih šahovskih majstora i trideset učenika. Gostujući šahisti bili su velemajstor Nenad Ferčec i majstorski kandidat Kristian Valković, članovi Šahovskog kluba Pula.


Organizator šahovske priredbe bila je OŠ Veli Vrh Pula, uz tehničku podršku šahovskih klubova Pula i Veli Vrh. Riječ dobrodošlice uvaženim gostima uputila je ravnateljica Irene Rigo, nakon čega je voditelj simultanke Goran Banovac ukratko predstavio goste i pravila igre. Sudionici su bili mladi šahisti i šahistice od prvog do osmog razreda, članovi školske šahovske grupe, a natjecanje je imalo promotivni karakter. Škola se ima čime ponositi u šahovskom svijetu: u samo dvije godine postojanja šahovske grupe, cure i dečki postali su prvaci Županije i bili su sudionici Državnog prvenstva školskih sportskih društava koje se održalo 12.-14.3.2019. u Vinkovcima.


Izbor tridesetorice kojima će pripasti čast da igraju u simultanci nije bio nimalo lak: Šahovska liga, ekipno natjecanje koje se svake godine održava u školi, stvorila je priliku da stotinjak mladih zaigra šah u školi, čime je broj zainteresiranih bio znatno veći od previđenog. Za simultanku su ravnomjerno odabrani šahisti svih razreda, u jednakom broju oni iz viših i oni iz nižih razreda, i to podjednako u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tako su na prvih pet ploča igrali dečki koji su sudjelovali na Državnom prvenstvu, predvođeni kapetanom Jankom Soklićem. Na idućih pet ploča čekale su najbolje šahistice koje su osvojile izvrsno četvrto mjesto na spomenutom prvenstvu. Idućih deset ploča sačinjavala je miješana skupina igrača koja će uskoro u školskoj ekipi OŠ Veli Vrh naslijediti osmaše i osmašice koji iduće godine odlaze u srednju školu. Posljednjih deset ploča sačinjavali su oni najmlađi, od prvog do trećeg razreda – njihovi su osmjesi bili najveći!


Ova šahovska priredba je bila posebna po nekoliko detalja: simultanku nije igrao jedan jaki igrač kako to obično biva, nego dvojica. Obojica su redovito prolazili svim pločama i naizmjenično odigravali poteze. U takvom načinu igre majstori se moraju poznavati i prilagođavati igru i, s obzirom da ne komuniciraju međusobno za vrijeme igre, dolaskom na ploču znati „pročitati“ što je onaj drugi majstor planirao odigrati u toj poziciji. Drugu posebnost krije činjenica da su sudionici bili isključivo djeca i to svi iz iste škole. Sabrati ovako velik broj djece uz šahovsku ploču u današnje je vrijeme računalnih igara pravi izazov – a imati tridesetero djece iz iste škole ili kluba na jednom mjestu izuzetan je pothvat. Gostujući šahovski majstori nisu krili oduševljenje brojem i interesom djece za igranje šaha te su zaključili kako bi slična događanja trebalo organizirati na redovnoj bazi. Na organizatoru je da iduće godine podigne simultanku na još višu razinu, jer bi ovakav sistem igranja simultanke mogao bez problema primiti četrdeset ili čak pedeset natjecatelja a da se čitavo natjecanje ipak završi u razumnom roku.

Prije početka natjecanja bilo je jasno da je razlika u kvaliteti igre između djece i jednog velemajstora prevelika da bi se moglo pomišljati na neku ravnopravnu borbu i napetost. Djeci je ova činjenica zapravo bila olakšanje: svjesni da će izgubiti i potpuno rasterećeni od rezultatskog imperativa, nasmiješeno su i ponosno ušli meč i uživali u svakom potezu najveće partije njihovih života. Majstori su bili ljubazni i srdačni, ali i neumoljivi na šahovskim poljima – pobijedili su sve svoje protivnike osim jednog: kao dobri gosti ipak su našem kapetanu Janku Sokliću u izjednačenoj topovskoj završnici ponudili remi. Konačan rezultat bio je 29.5 : 0.5. Po završetku posljednje partije velemajstor Ferčec je okupljenoj djeci podijelio vrlo korisne savjete analizirajući nastalu poziciju, pokazao nekoliko zanimljivih šahovskih zagonetki i ispričao anegdote iz svog bogatog turnirskog iskustva i povijesti šaha.


Školu Veli Vrh predstavljali su: Šimun Gortan, Kris Pataj, Roko Damjanović, Rafael Assad de Marco, Gabriel Fekete, Relja Sarađen, Ema Ibrišagić, Mara Gortan, Ana Mišan, Jure Puh, Adrijana Koštomaj, Lean Grbac, Mihael Kovačević, Ivor Beviakva, David Roce, Loris Cinkopan, Ivan Kamenčić, Lucija Antolović, Fiorella Debrevi, Leona Pušar, Nikola Milovanović, Lena Orlić, Ema Korotaj, Silvia Licul, Enio Ibrišagić, Lana Bezjak, Ana Dominković, Elena Kleva, Petar Pereša i Janko Soklić.


Ova tridesetorica sretnika ostat će zauvijek upamćena kao sudionici prve Simultanke na Vrhu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s