Šahovska liga 2019: peti i šesti razredi

U ponedjeljak  30. rujna 2019. održana je tradicionalna Šahovska liga za pete i šeste razrede, s ciljem promocije šahovske igre i uključivanja što većeg broja mladih šahista u rad šahovske grupe. Ove godine liga je poprimila i širi značaj, kao dio događanja u školi u sklopu obilježavanja Europskog školskog sportskog dana.

Ekipu svakog razreda sačinjavala su četiri učenika, koji su u pet kola odigrali ukupno 60 partija. Kako je ovo treća godina da se održava Šahovska liga, natjecanje je bilo odlično organizirano i sve se odvijalo vrlo uigrano i učinkovito. Učenici su sada iskusni šahisti i poznavatelji turnirskih pravila a u našem ekipnom šahu najvažnije je zajedništvo, fair-play i uživanje u igri, a ne rezultat.

Nakon tri godine organiziranog igranja šaha u OŠ Veli Vrh, a posebno osnivanjem Šahovskog kluba Veli Vrh (koji će uskoro slaviti godišnjicu postojanja), kvaliteta šaha je drastično porasla. Autor ovih redaka sjeća se prvog izdanja šahovske lige, kada je u školi bilo svega 5-6 učenika koji su imali nekog iskustva igranja za školsku ekipu, dok su ostali jedva znali kako se pokreću figure te su učili igrati šah u toku natjecanja. Buka, galama, navijanje… Ma kakva turnirska pravila – u početku smo imali samo entuzijazam!

Međutim, ta mala grupa brzo je proširila svoje znanje na ostale učenike i ubrzo je šahovska grupa počela rasti, a školska ekipa donositi trofeje s raznih šahovskih natjecanja. Danas se u svakom razredu može pronaći nekoliko aktivnih šahista koji redovito sudjeluju u radu šahovske grupe ili kluba, pa je konkurencija sve jača. Iako su nam ove godine najjači igrači otišli u srednju školu, za školsku ekipu konkurira barem dvadeset perspektivnih mladih šahista pa uspjeh neće izostati.

Natjecanje je bilo vrlo uzbudljivo i neodlučno, s nekoliko ekipa koje su se borile za prvo mjesto. Borba između 6.b i 6.c trajala je do posljednje partije. Izjednačeni u meč bodovima, međusobno su igrali 2:2, te su pobjedu presudili pojedinačni bodovi, odnosno jedna pobjeda više za učenike 6.b razreda. Na treće mjesto plasirali su se učenici 6.a razreda. Zatim slijede 5.a, 5.c i 5.b.

Mjesto Razred  Bod   Meč bodovi 
1 6.b 14 8
2 6.c 13 8
3 6.a 12 6
4 5.a 10 5
5 5.c 7 2
6 5.b 3.5 1

Šahovska liga se nastavlja u petak, susretima sedmih i osmih razreda.

One thought on “Šahovska liga 2019: peti i šesti razredi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s