Državno prvenstvo OŠ 2020.

Državno prvenstvo osnovnih škola u šahu održalo se u Trogiru od 4.-6. veljače 2020. Sudjelovale su po 24 ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ekipa OŠ Veli Vrh nastupila je treći put zaredom na ovoj najvišoj razini školskih natjecanja i ostvarila plasman na deveto mjesto. Uslijed smjene generacija (tri cure iz prošlogodišnje ekipe otišle su u srednju školu), rezultat je više nego dobar. Konkurencija je ove godine bila iznimno brojna i kvalitetna, cure su se hrabro borile do zadnjeg kola za ulazak među osam najboljih i prolazak u drugi krug natjecanja. Za OŠ Veli Vrh igrale su: Silvia Licul, Lucija Antolović, Fiorella Debrevi, Marta Assad de Marco i Ana Mišan.

Većina voditelja ekipa slaže se u jednom: sistem natjecanja na Državnom prvenstvu pogodan je za većinu sportova, ali za šahovsko natjecanje nije dobar. U prvoj fazi natjecanja 24 ekipe se u šest kola bore za ulazak među osam najboljih. Tih osam ekipa drugi dan nastavlja natjecanje kroz još tri kola, dok preostale ekipe nakon poraza moraju pakirati kofere i istog dana vratiti se kućama. Zbog premalog broja sudionika u drugoj fazi natjecanja, dogodilo se da su neke ekipe ostale bez mogućnosti sparivanja jer su već prvog dana igrale protiv skoro svih iz društva najboljih osam. Prošle godine u završnoj fazi igrao se kup sistem (četvrtfinale, polufinale i finale), što je bilo bolje rješenje. No za šah bi idealno bilo da sve ekipe ostanu oba dana natjecanja i igraju svih 9 kola, raspoređeno po tri kola ujutro i popodne prvog dana i zatim još tri kola ujutro drugog dana natjecanja. Cijelo natjecanje bilo bi puno ležernije i uz znatno manje stresa.

Šest kola premalo je da bi se 24 ekipe pravilno rasporedile. Švicarski sustav pošten je za prvog i zadnjeg, dok uspjeh svih ostalih sudionika može jako varirati, ovisno o protivnicima koje dobiju. Naime, program za sparivanje radi tako da izvlači parove iz istog bodovnog ranga. Ukoliko ekipa pobjeđuje, sakuplja više bodova i u slijedećem kolu igra s ekipom koja ima isto toliko bodova, a u slučaju poraza pada niže u poretku i igra sa slabijima. Tako jače ekipe stalno igraju zajedno i u međusobnim ogledima se iscrpe, dok neke slabije ekipe mogu tijekom natjecanja prebivati u sredini tablice i lagodno skupljati bodove, da bi u pobjedom u zadnjem kolu izbile visoko u poretku.

Ono što je jasno, ekipa ŠSD Tomislav iz Našica bila je daleko najjača ekipa, odnijele su pobjede protiv svih protivnica i bez problema opet osvojile prvo mjesto. Simpatične cure iz OŠ Odra bile su druge, dok je OŠ Maruševec treća, čime su sve ekipe ponovile prošlogodišnji uspjeh.

Naše cure startale su uvjerljivo, pobjedom protiv OŠ Vukovina i OŠ Donja Stubica. Zatim nas je ždrijeb bacio na najjače: protiv prvakinja iz Našica nije bilo šanse. Četvrto kolo donijelo je pobjedu protiv cura iz Rovišća. U petom kolu, s osvojenih 6 bodova, znali smo da nas u zadnja dva kola čekaju vrlo jake protivnice: u petom kolu OŠ Odra, drugoplasirana ekipa na natjecanju, a u zadnjem kolu ekipa OŠ Jelsa. Protiv Odre nismo mogli više od 1:3, a u zadnjem kolu remi 2:2 protiv Jelse nije bio dovoljan. Sa 7 bodova izjednačeni smo u poretku od sedmog do devetog mjesta, ali sa slabijim dodatnim kriterijima završavamo na devetom mjestu. Možemo samo nagađati što bi bilo da nam je nesretni sistem dopustio igranje još tri kola…

U muškoj konkurenciji pobjedu je opet odnijela ekipa ŠSD ANG Koprivnica, drugi su bili ŠSD Strizivojna, a treći ŠSD Račići Zagreb.

Na kraju je bilo malo suza i razočaranja jer su cure bile svjesne svoje snage i očekivanja su možda bila malo veća, ali brzo ih je prošlo. Već za par dana počele su planirati iduće Državno. Ono što je voditelju najupečatljivije: koliko se pristup igri promijenio prije i poslije natjecanja, taj stav i zrelost u igri, kao da su se vratile neke druge cure, odlučne i spremne na sve. Najbolji je to dokaz koliko šah gradi karakter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s