Ostali smo doma, ali su nam otvorena vrata u svijet!!

Online turniri na lichessu

Uslijed mjera zaštite protiv COVID-19, otkazana su sva natjecanja i klupske aktivnosti. Najbolja stvar koju smo mogli učiniti je pozvati svih na lichess.org, besplatni i vrlo popularni šahovski server. Na taj način djeca su mogla družiti se uz šah i čekati povratak na “prava” natjecanja.

Sve se odvijalo prilično brzo: samo par dana nakon završetka Županijskog prvenstva Istarske županije, imali smo trening za koji je bilo vrlo izgledno da će biti posljednji. I doista, već u četvrtak 12.3.2020. prekinuta je nastava u školama Županije i započela izolacija. Polaznicima je ponuđena mogućnost igranja šaha na netu, što su djeca odlično prihvatila. Prvi online turnir održan je u subotu 14.3.2020. U početku smo imali turnire svakodnevno unutar našeg tima i bilo je zabavno i korisno. Ali nakon par tjedana, stvari su postale ozbiljnije: u kontaktu s voditeljima klubova u sličnoj situaciji, posebno kluba Tatanzak iz Italije, dobili smo ponudu da sudjelujemo u međunarodnom ekipnom meču s prijateljskim klubovima iz cijelog svijeta.

Od samog početka uključeni smo u proces organizacije onoga što će postati fantastična Worldwide serija šahovskih natjecanja. Prvi međunarodni meč za djecu do 16 godina starosti odigran je 11.4.2020. na kojem je sudjelovalo 10 klubova, iz Italije, Švedske, Rusije, Engleske, SAD-a, Perua, i naš mladi klub kao predstavnik Hrvatske. Kasnije, na inicijativu našeg tima, pokrenuto je slično natjecanje za kategoriju U11. Prvi turnir za najmlađe odigran je 29.4.2020. Danas, naš klub ponosno sudjeluje na oba natjecanja.

Worldwide Junior

Worldwide Junior timska bitka je U16 prijateljski meč šahovskih klubova i školskih ekipa iz cijelog svijeta, do 16 godina starosti, rođenih 2004. i mlađih. Igra se svaku subotu u 17:00 sati i traje dva sata. Tempo igre je 10 minuta plus dvije sekunde dodatka po potezu. Od početnih deset klubova koji su igrali zajedno u jednoj skupini, natjecanje je postalo toliko popularno da se sve više klubova počelo uključivati. Kad je broj timova prešao dvadeset, pokrenut je liga sistem s promocijom i ispadanjem. U svakoj skupini igra deset klubova i nakon završenog natjecanja dva kluba na začelju ispadaju u niži rang, a dva najuspješnija kluba iz niže lige ulaze u gornji rang.

O veličini i značaju natjecanja dovoljno govori činjenica da je u četvrtom izdanju bilo prijavljeno 39 klubova, raspoređenih u četiri skupine, a sudjelovalo je ukupno 663 igrača – impozantna brojka.

Worldwide U11

Nakon velikog uspjeha natjecanja Worldwide Junior, organizirali smo Worldwide U11 u kojem je naglasak stavljen na početnike i igrače s manje iskustva. Sudjelovati mogu svi rođeni 2009. ili mlađi. Veliku ulogu i odgovornost imaju voditelji timova koji trebaju osigurati da samo igrači određene dobi i snage sudjeluju u natjecanju. Glavni cilj je osigurati sigurnu i poticajnu okolinu za šahovsko druženje naših najmlađih.

Turnir se igra svaku srijedu u 18:30 i traje 80 minuta. Igra se na tempo 10 minuta, uz 3 sekunde dodatka po potezu.

One thought on “Ostali smo doma, ali su nam otvorena vrata u svijet!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s