Državno natjecanje OŠ 2018.

Prvi put na Državnom…

Na završnici Državnog prvenstva u šahu održanoj u Poreču od 22. do 24.4.2018. naše Zlatne cure osvojile su peto mjesto.
Prije odlaska na put u Poreč bili smo svjesni snage i tradicije ostalih ekipa koje godinama dolaze na Državno i u čijem sastavu su igračice koje redovito igraju za svoje klubove, i nekako smo priželjkivali da bi nam plasman na peto mjesto bio taman. Želja nam je ispunjena, cure su pružile svoj maksimum i možemo biti ponosni na njih.

Prva i druga ekipa dolaze iz OŠ Vukovina i OŠ Tomislav, koje su protunjale turnirom lomeći svu konkurenciju i u međusobnom susretu odlučile pobjednika. No iza njih borba za treće mjesto bila je vrlo neizvjesna.
Do zadnjeg kola bili smo u kombinacijama za treće mjesto, sve su ekipe bile vrlo izjednačene i kako to često u šahu biva, sitnice odlučuju, u ovom slučaju jedan meč bod. Na kraju je pehar za treće mjesto odnijela simpatična ekipa iz Maruševca. Na četvrto mjesto plasirala se ekipa OŠ Odra, a iza nas su ostale cure iz Jelse.

Za OŠ Veli Vrh nastupile su: Ema Korotaj, Silvia Licul, Lana Bezjak, Ana Dominković i Elena Kleva.

Ugodan ambijent u Poreču

Svi sudionici završnice državnog prvenstva školskih sportskih društava (ukupno 7 sportova u muškoj i ženskoj konkurenciji) bili su smješteni u hotelu Delfin u Poreču, u Zelenoj laguni.

Zelena laguna je mirno turističko područje (barem u vrijeme kad smo mi tamo bili – u travnju), s obiljem prekrasnih šetnica uz more.

U pauzi sportskih natjecanja posjetitelji se mogu opustiti u šetnji do neke od atrakcija ovog područja. Sa vidikovca kapelice sv. Nikole pruža se prekrasan pogled na zapadnu obalu Istre, kilometrima uokolo. Još jedna zanimljivost je photo point Delfin gdje se mogu uhvatiti prekrasni zalasci sunca.

Turnirska sala u Delfinu

Šahovski turnir održan je u jednoj od velikih sala hotela Delfin.

Ambijent je vrlo ugodan za igru, na mirnom mjestu, dovoljno odvojen da bude siguran od ometanja zalutalih posjetitelja i primjeren za duboku koncentraciju koju zahtijeva ova naporna igra. Bijelo-smeđe garniture savršeno se uklapaju među cvijeće i zelene stolove.

“Štab” za ekipu

U turnirskoj sali svaka ekipa imala je jedan svoj kutak u kojem bi se smjestili igrači i voditelji kako bi mogli razmijeniti iskustva, zagrijati se pred meč, dogovoriti strategiju, podijeliti neku zanimljivost, okrijepiti se ili jednostavno u miru kratko odmoriti od šaha.