Školska ekipa 2017./2018.

Gradsko prvenstvo 2017.

Dana 25. 11. 2017. u prostorijama Šahovskog kluba Pula održano je ekipno prvenstvo osnovnih škola grada Pule u šahu. Muška i ženska ekipa OŠ Veli Vrh Pula osvojile su odlična druga mjesta.

U muškoj konkurenciji pobjedu je odnijela ekipa OŠ Veruda. Naša ekipa u sastavu Mario Poletan, Janko Soklić, Matija Percan i Andrej Šahović izborila je drugo mjesto pobjedama protiv dečkiju iz OŠ Vidikovac i OŠ Monte Zaro. Kod cura prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ Vidikovac, a naša ekipa u sastavu: Elena Kleva, Ana Dominković, Lana Bezjak, Sara Bradarić i Ema Korotaj osvojila je drugo mjesto ispred OŠ Monte Zaro na trećem mjestu.

Županijsko prvenstvo

U petak 19. 1. 2018. u TOŠ Bernardo Parentin održano je županijsko prvenstvo u šahu.  U Poreču je bilo osam muških i tri ženske ekipe. Odigran je berger sustav u obje konkurencije uz tempo igre od 15 minuta po igraču/igračici. Naša škola imala je predstavnike u ženskoj i muškoj konkurenciji koji su osvojili zlato i srebro.

Za potrebe natjecanja organizirali smo opsežne pripreme i selekciju. Znali smo da možemo puno i da jako brzo napredujemo. Prvi zadatak bio je pročešljati kompletnu školu u potrazi za nadarenim igračima. Organizirali smo Šahovsku ligu u svrhu promocije šahovske igre i uključivanja što većeg broja mladih šahista u rad grupe. Iz te mase igrača izniknuli su novi talenti i potvrđena kvaliteta iskusnih igrača u turnirskim uvjetima.

Najbolji pojedinci pozvani su na pripreme za županijsko natjecanje, osam cura i osam dečkiju, stvarajući zdravu konkurenciju i borbu za mjesto u četveročlanoj ekipi. Djeca su dolazila po šahove u svakom slobodnom trenutku, ostajali bi u školi nakon nastave kako bi igrali i nalazili se jedni kod drugih.  Nastojali smo naučiti kako se čuvati nepravilnih poteza i pravilno koristiti sat, simulirali smo turnirske uvjete, organizirali male kvalifikacijske turnire, i nastojali razviti momčadski duh. Najuporniji su otišli s nama u Poreč na županijsko natjecanje – i zamalo uzeli sve…

Najjača muška ekipa već godinama dolazi iz osnovne škole Veruda te su i ovog puta osvojili prvo mjesto. Naši dečki bili su drugi ali po svemu izjednačeni s Verudom,  s jednakim brojem osvojenih meč bodova i pojedinačnih bodova, a i međusobni susret završio je neriješeno (2:2).

Da bi se odlučio pobjednik u obzir su uzeti dodatni kriteriji (veći broj pobjeda na prvoj ploči) te je nakon i napetog iščekivanja i uspoređivanja rezultata po pločama  pobjednikom proglašena ekipa Verude.

Za OŠ Veli Vrh igrali su: Mario Poletan, Petar Pereša, Janko Soklić, Matija Percan i Andrej Šahović.

Za potpuno slavlje pobrinule su se naše cure. Pobijedile su u oba meča i zasluženo osvojile prvo mjesto ispred ekipa OŠ Vidikovac i TOŠ Bernardo Parentin.

Zlatne cure: Lena Orlić, Silvia Licul, Lana Bezjak, Ana Dominković i Elena Kleva.

Osvajanjem prvog mjesta na Županijskom natjecanju zlatne cure plasirale su se na poluzavršnicu državnog prvenstva!

Zlatne cure nastavljaju pohod – idemo na državno!

Poluzavršnica Državnog prvenstva u šahu održana je 27.2.2018. u Rijeci, na kojem su naše cure osvojile prvo mjesto čime su se plasirale na državno finale.

Pobjednička ekipa OŠ Veli Vrh nastupila je u sastavu: Ana Mišan, Silvia Licul, Ana Dominković, Elena Kleva i Lana Bezjak.

Osim naših cura, natjecale su se cure iz Malinske (predstavnice Primorsko-goranske županije) i Dubovca (Karlovačka županija). U prvom kolu naše zlatne cure pobijedile su OŠ Dubovac s 3:1, a u drugom kolu protiv favorizirane OŠ Malinska odigrale 2:2. U trećem kolu ekipa Malinske pobijedila je ekipu Dubovca s 3:1.

Nakon odigranih partija pobjednik je odlučen prema dodatnim kriterijima: naše cure i cure iz Malinske imale su po tri meč boda, pet pojedinačnih bodova i međusobni susret neriješenog ishoda. U slučaju izjednačenosti po svim glavnim kriterijima pristupa se uspoređivanju rezultata po pločama. Na prvoj ploči naša Ana Dominković svladala je sve svoje protivnice i prema dodatnom kriteriju prve ploče pobjeda je dodijeljena našoj školi.

Zlatne cure nastupile su na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava, gdje su osvojile peto mjesto – izvještaj

Uskršnji ekipni turnir osnovnih škola u Svetvinčentu

Općina Svetvinčenat, OŠ Svetvinčenat i Šahovski savez Istarske županije pobrinuli su se za organizaciju vrlo ugodnog i uspješnog šahovskog druženja. Odabran je prigodan datum, 28.3.2018., posljednjeg dana škole pred proljetne praznike.

Djeca su bila odlično zbrinuta, opskrbljena pićem i grickalicama za vrijeme trajanja turnira te počašćena pizzom po završetku. Velik doprinos organizaciji dala je profesorica Kristina Prhat, voditeljica šahovske grupe OŠ Svetvinčenat, dok je tehničku podršku i sudački dio posla osigurao međunarodni šahovski sudac Igor Milovac, predsjednik Šahovskog saveza Istarske županije.

Turnir je bio vrlo zanimljiv, borben i ujednačen, o čemu svjedoči podatak da je čak pet ekipa ravnopravno konkuriralo za pobjedu na turniru. Sudjelovalo je 11 ekipa iz 5 škola Istarske županije.

Nakon pokretanja Šahovske lige i velikog broja novih igrača koji pristižu u školsku šahovsku grupu, na raspolaganju imamo puno kvalitetnih igrača i bili smo u stanju napraviti dvije jake ekipe koje su se do zadnjeg kola borile za prvo mjesto. Jedna ekipa osvojila je prvo mjesto (Lana Bezjak, Janko Soklić, Mario Poletan, Ana Dominković),  a drugoj ekipi (Enio Ibrišagić, Matija Percan, Andrej Šahović, Petar Pereša) je nedostajalo malo sreće za bolji plasman te se morala zadovoljiti četvrtim mjestom. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Svetvinčenat, a treće mjesto OŠ Veruda. Čak i naša treća postava (David Medančić, Stefano Slivar, Ema Korotaj, Lena Orlić, Silvia Licul, Elena Kleva) postigla je solidan rezultat, plasiravši se na sedmo mjesto.

Pehari i medalje uručeni su trima prvoplasiranim ekipama: OŠ Veli Vrh-2, OŠ Svetvinčenat-1 i OŠ Veruda. Organizator je dodijelio i medalje za najuspješnije igrače po pločama. Za našu školu nagradu su odnijeli Janko Soklić kao najuspješniji igrač na drugoj ploči i Petar Pereša kako najbolja četvrta ploča. Najbolja prva ploča je Ivo Pahljina (OŠ Veruda) a najbolja treća ploča ostaje u Svetvinčentu (Bartol Pekica).