Šahovski kup 2019.

Šahovski kup OŠ Veli Vrh održan je u sklopu Sportskog dana škole, 10.5.2019. Natjecanje je organizirano po kup-sistemu, na ispadanje: pobjednik prelazi u daljnju fazu a gubitnik ispada iz natjecanja. Na rasporedu su bile kvalifikacije, zatim četvrtinale, polufinale i finale. Sudjelovali su učenici od petog do osmog razreda, i u skladu s tradicijom šaha na Velom Vrhu, natjecali se ekipno, razred protiv razreda. Ekipu svakog razreda sačinjavala su četiri igrača, uz jednu dopuštenu rezervu.

Nakon kvalifikacijskih mečeva na rasporedu je bilo četvrtfinale, u kojem nije bilo većih iznenađenja, te su se u polufinalu našla četiri najbolja razreda: 6.a, 7.c, 8.a, i 8c, razredi iz kojih dolazi većina članova školske šahovske ekipe. Uza sve napore Silvie Licul da motivira svoj  7.c, u prvom polufinalnom meču učenici 8.c razreda bili su prejaki i lako prošli u finale. U drugom polufinalu 6.a je iznenadio učenike 8.a, pa su se Enio Ibrišagić i njegova ekipa morali oprostiti od daljnjeg natjecanja. Iako je konačni rezultat bio neriješenih 2:2, u finale se plasirao 6.a zbog pobjede na prvoj ploči.

Uslijedilo je veliko finale prvog Šahovskog kupa između 8.c i 6.a. O snazi 8.c razreda dovoljno svjedoči podatak da su pobjednici prošlogodišnje i ovogodišnje Šahovske lige i da u svom sastavu imaju čak pet igrača koji su bili na Državnom natjecanju – od toga tri cure iz ženske ekipe OŠ Veli Vrh, četvrtoplasiranih u državi (Lana Bezjak, Ana Dominković, Elena Kleva), i dva dečka iz muške ekipe (Petar Pereša, Janko Soklić). S druge strane, učenici 6.a bili su daleko najjača ekipa ovogodišnje Šahovske lige za pete i šeste razrede, i uz to dali su dva sudionika za ovogodišnje Državno natjecanje (Fiorella Debrevi i Nikola Milovanović).

Meč je bio vrlo neizvjestan te je u jednom trenutku čak moglo doći do senzacije, ali ipak je presudilo iskustvo igrača 8.c. Rezultati finalnog meča:

1.            Petar Pereša – Lucija Antolović                 1:0

2.            Janko Soklić – Fiorella Debrevi  0:1

3.            Ana Dominković – Nikola Milovanović 1:0

4.            Lana Bezjak – Leona Pušar          1:0

Ukupnim rezulatom 3:1, učenici 8.c postali su prvi osvajači Šahovskog kupa OŠ Veli Vrh.

Za učenike 8.c ovo je bio posljednji školski nastup, osvojili su sve što se moglo osvojiti i jako će nam nedostajati iduće godine… Želimo im svu sreću u srednjoj školi, a njihovim nasljednicima da se ugledaju na njih.

Iako je rezultat ekipe u prvom planu, ipak moramo istaknuti jednu igračicu: Fiorella Debrevi napravila je pravi podvig – vodeći svoj 6.a do finala pobijedila je i Enia i Janka, dva najjača igrača u školi. Bravo!