Šahovnica na grbu – partija šaha koja je oslobodila Hrvatsku

Projekt je usmjeren na promicanje i očuvanje hrvatske kulturno-povijesne baštine i najprepoznatljivijeg simbola Republike Hrvatske: šahovnice na grbu. Rekonstrukcija događaja o partiji šaha koja je oslobodila Hrvatsku temelji se na legendi o nastanku hrvatskog grba, koja se veže uz Kralja Držislava. Kralj je žestoko ratovao s Mlečanima koji su htjeli osvojiti hrvatsku obalu Jadrana i bio je zatočen . Mletački dužd Petar II. Orseolo, koji je bio dobar šahist, čuo je kako kralj Držislav također zna igrati šah pa mu je odlučio uputiti sljedeći izazov: ako ga u tri partije šaha pobijedi, bit će oslobođen i može se vratiti u Hrvatsku te nastaviti suvereno vladati, ali ako izgubi Hrvati će morati prihvatiti Mletačku vlast. Kralj Držislav prihvatio je izazov i u sve tri partije pobijedio mletačkoga dužda. Vrativši se u Hrvatsku, Držislav je odlučio uzeti motiv šahovske ploče za grb Hrvatskog kraljevstva. Projekt je prvenstveno namijenjen odgoju i obrazovanju djece i mladih, u suradnji s školskim ustanovama diljem Hrvatske. Daljnji korisnici su turističke zajednice.

Aktivnosti:

  • Projektni dan u školama: nastava o legendi šahovnice na grbu, povijesne činjenice o nastanku grba, razvoj i izgled grba kroz povijest, nastanak i razvoj šahovske igre.
  • Rekonstrukcija događaja iz legende o partiji šaha koja je oslobodila Hrvatsku od Mletačke vlasti, u režiji dramskog studija i školske dramske skupine.
  • Promicanje hrvatske kulturno-povijesne baštine kroz demonstraciju „ljudskog šaha“ – partiji šaha u kojoj umjesto figura na ploči stoje ljudi u živopisnim kostimima iz bogate hrvatske povijesti.

Projekt je uvršten u školski kurikulum, u skladu s Cjelovitom kurikularnom reformom. Razrađeni su ishodi međupredmetne teme Šahovnica i osmišljene nastavne jedinice. Projektna nastava započinje u proljeće 2020. u Osnovnoj školi Veli Vrh Pula.