Školska šahovska grupa

Skromni počeci

Priča o Šahovskoj grupi OŠ Veli Vrh započela je u jesen 2016. Zalaganjem učitelja matematike, učenicima je ponuđeno da nakon nastave probaju igrati šah. Djeca su to rado prihvatila i počela se redovito sastajati jednom tjedno. U toj maloj grupici uspjeli smo sastaviti jednu ekipu s kojom smo nastupili na gradskom prvenstvu i osvojili treće mjesto. Bio je to skroman uspjeh ali i poticaj za daljnji rad.

Rast šahovske grupe

Uspjesi na natjecanjima i rad na promociji šaha doveli su još nekolicinu učenika u šahovsku grupu, Škola je nabavila nove šahovske garniture i ozbiljniji rad je mogao započeti. S vremenom nam se pridružilo par učenika nižih razreda koji su bili u produženom boravku i koji su se rado odazivali na šahovska druženja. Naučili su pravilno igrati šah (djeca često imaju neka svoja pravila…) da bi zatim sve ostale učenike u boravku zarazili šahom – otad mališani stalno igraju šah i sve češće dolaze na šahovsku grupu. U proljeće 2017. šahovska grupa imala je dvadesetak stalnih članova.

Prava eksplozija popularnosti šaha došla je u jesen 2017. godine kada se započelo s aktivnom promocijom šahovske grupe. Saznali smo za nekoliko učenika koji su nekad prije trenirali šah u klubu ali više nisu bili aktivni igrači te smo ih pozvali da se ponovo uključe u igranje. Uz nove talente koji su se pojavili u šahovskoj grupi i reaktivirane igrače bili smo spremni za stvaranje konkurentne muške ekipe, dok smo žensku ekipu izgradili iz temelja. Nekoliko cura bilo je zainteresirano jer su kod kuće pomalo igrale šah sa svojima i povremeno dolazile na šahovsku grupu. To je bilo dovoljno: timski duh i zajedništvo odradili su sve ostalo. Na gradskom natjecanju osnovnih škola želja nam je bila plasman na županijsko natjecanje, i s dva druga mjesta ostvarili smo taj cilj.

Kreću ozbiljne pripreme

Za županijsko natjecanje koje se trebalo održati za dva mjeseca organizirali smo opsežne pripreme i selekciju igrača. Znali smo da možemo puno i da jako brzo napredujemo. Organizirali smo Šahovsku ligu, ekipni turnir u kojem je preko sedamdeset učenika dobilo priliku igrati poneku partiju, više ili manje uspješno, za svoj razred. Iz te mase igrača izniknuli su novi talenti i potvrđena kvaliteta starih igrača u turnirskim uvjetima. Djeca su dolazila po šahove u svakom slobodnom trenutku, ostajali bi u školi nakon nastave kako bi igrali i nalazili se jedni kod drugih.

Vrijeme je za trofeje

Najuporniji su otišli s nama u Poreč na županijsko natjecanje. I zamalo pokorili sve. Dečki su osvojili drugo mjesto, u svemu izjednačeni  s prvoplasiranom ekipom Verude (meč bodovi, pojedinačni bodovi i međusobni susret izjednačen: odlučila je bolja prva ploča). Cure su pomele svu konkurenciju i osvojile prvo mjesto plasiravši se na poluzavršnicu državnog prvenstva. Koliko smo zapravo napredovali u kratko vrijeme dokazali smo pobjedom na Uskršnjem ekipnom šahovskom turniru u Svetvinčentu. U samo nekoliko mjeseci postali smo najveća šahovska sila u Županiji.

Stvari su tada postale vrlo ozbiljne. Cure su bile odlučne da to još nije kraj i da žele nastaviti pohod. Tako smo se i postavili: idemo na poluzavršnicu državnog natjecanja u Rijeku, hrabro, pa kako bude. Nakon dramatične pobjede u Rijeci uslijedio je povijesni prvi nastup šahovske ekipe Velog Vrha na državnom natjecanju, u travnju 2018. U Poreču je naša mlada ekipa dala svoj maksimum i dokazala da pripadamo u elitno društvo: osvojeno peto mjesto je fantastičan uspjeh za naše zlatne cure.

Najmlađi su najbrojniji

U međuvremenu organizirali smo Malu šahovsku ligu – malu po tome što su u njoj nastupili učenici od prvog do četvrtog razreda, također ekipno po razredima. Pedesetak mladih šahista garancija su svijetle budućnosti šaha u školi Veli Vrh. Učenice viših razreda bile su voditeljice za niže razrede a nekoliko starijih članova školske šahovske ekipe bilo je zaduženo za suđenje. Učenici su prštali od oduševljenja i jedva čekali nastavak lige.

Krasan je prizor vidjeti trideset mališana kako odlučno hodnikom marširaju na sat šahovske grupe ili iz učionice osluškivati kako se postepeno pojačava topot ubrzanih koraka i žamor uzbuđenih razgovora sve do trenutka kad nasmijani krezubi klinci navale u učionicu i postroje se uza zid na prozivku. Danas šahovska grupa broji četrdesetak klinaca, uglavnom prvaša i drugaša, toliko ih je da jedva stanu u učionicu. Zaigrani, bučni, nasmijani i nestašni, ali sretni da se mogu zajedno družiti uz šah.